SNEEUWKLASSEN 2024


Onze videograaf Philippa maakte 'Sneeuwklassen the movie' 

Na thuiskomst stond Philippa te popelen om haar filmpjes en foto's te bekijken. Ze ging er meteen mee aan de slag en maakte een leuke remake van sneeuwklassen. Jullie krijgen op deze manier een leuke impressie van onze dagen daar. 

 

Kijk en geniet mee! 


Vrijdag (dag 7): een volledige dag skiën als afsluiter

Boven op de berg, ja daar staat een kleine dwerg,... We werden nog een laatste keer gewekt door onze juffen en meesters. Ondertussen waren ze nog maar met 4, want juf Melissa en juf Linda vertrokken al vroeg in de ochtend terug richting Kalmthout. Wij hadden echter nog een drukke dag voor de boeg alvorens ook wij onze tocht terug zouden inzetten. 

Voor we konden ontbijten, moesten onze koffers aangevuld worden met onze laatste spullen. Nadat de kamers volledig leeg waren en onze koffers allemaal beneden stonden, ontbeten we een laatste keer op Oostenrijkse bodem.

Na het ontbijt moesten we ons skimateriaal verzamelen en richting de bus gaan, want onze laatste dag brachten we niet door op de oefenpistes van Sankt-Martin, maar wel op het grotere skigebied van Dachstein. De groepen van Daniël, Peter en Marc trokken na het afstappen van de bus meteen het gebied in. De groepen van Mitch en Steven namen het pendelbusje om zo al een stukje hoger afgezet te worden. Elke groep verkende op eigen niveau het gebied. De ene groep bleef dicht bij de liftjes, maar de andere groep durfde om toch al wat dieper op ontdekking te gaan. Om half 12 moesten we echter allemaal terug aan de hut zijn. Spannend, want deze was enkel te bereiken via de rode piste. Onder de goede begeleiding van Steven geraakte ook zijn groep, zonder enige ervaring op ski's, veilig en wel tot bij de hut. Een lekker bord spaghetti en een fris glas skiwater stond ons te wachten. 

Nadat onze buikjes terug goed gevuld waren, vertrok elke groep terug. Met nog 3u tijd durfde elke groep nog wat dieper het gebied in te gaan. Liftje op, piste naar beneden, terug een liftje op,... Elke groep genoot van het skiën. Om 10 voor 4 moesten we terug aan de bus staan richting ons hotel, maar.... niet alle groepen haalde dit. Een kapot liftje dieper in het gebied zorgde ervoor dat ze te laat waren. Gelukkig was er een uurtje later gewoon een volgende bus. 

Terug aangekomen in het hotel kregen we nog 3 douches ter beschikking. Een hele uitdaging om 47 kinderen hierin op een uur tijd te laten douchen, maar het lukte ons vlot. Fris gewassen aan tafel voor... Opnieuw een lekkere spaghetti. Nu ons echte laatste avondmaal, want een uurtje later zouden we de bus nemen terug richting huis. De monitoren passeerden echter ook nog even om alle kinderen een diploma te overhandigen. Iedereen had de week skiën met glans doorstaan en dat mocht beloond worden! De diploma's werden nog even terug aan de juffen en meesters gegeven zodat deze maandag netjes uitgedeeld kunnen worden (en vooral zonder te veel ezelsoren thuis geraken ;-))

Altijd nog even spannend om alle spullen mee op de bus te krijgen én vooral ook alle kinderen... Maar het ging vlot! Iedereen zag het helemaal zitten en ondanks de films die klaar lagen om afgespeeld te worden, vielen de meeste al snel in slaap tijdens de rit. We hadden dan ook een geweldige, maar ook vermoeiende week met vele fijne herinneringen!!!

 


Donderdag (dag 6): nog meer bijleren en al rustig inpakken...

Handjes omhoog, handjes omlaag,… Die gekke juffen en meesters stonden weer in onze kamer om ons te wekken... Klaar voor onze voorlaatste dag in Oostenrijk. Nadat we aangekleed waren en ontbeten hadden, gingen we nog een voormiddag skiën. De kinderen, monitoren en ook wij hadden er veel zin in. En we hebben NOG meer bijgeleerd vandaag! 

Jammer genoeg is de temperatuur hier boven het vriespunt gestegen en regende het hier deze ochtend. De pistes lagen er niet geweldig bij, maar dat maakte het plezier niet minder. Ieder in zijn eigen groep op pad met zijn monitor voor 2 uur skiplezier… Af en toe een snoepje tussendoor is ook altijd fijn. Een korte après-ski als afsluiter en de skilessen zaten er alweer op in Sankt-Martin. Na de intensieve voormiddag stond er lekkere macaroni op de menu. Na het smullen was het nog een pittige namiddag. We deden heel veel dingetjes door elkaar. Koffers moesten gemaakt worden, ski’s gehaald en ook ons dagboek moest nog aangevuld worden. Om de namiddag te breken, konden de kinderen nog een oriëntatieloop doen door het dorp. Langs herkenbare punten zochten ze hun weg terug naar het hotel. Zo hadden de kinderen alsnog wat plezier. 

‘s Avonds hebben we onze buikjes gevuld met schnitzel met frietjes. Dat kon niet ontbreken in Oostenrijk! 

Dé afsluiter was onze ‘Sneeuwklassen got talent’ met enkele optredens van de leerlingen om onze laatste avond in het pension af te sluiten. Zo deden Sofie en Felien een goocheltruc, Mischa, Alex, Fien en Elena deden een dansje. Ida, Jolien, Feline, Josefien en Lisa maakte een Sneeuwklassen-toneeltje. De andere meisjesgroep (Mila, Felien, Lena, Hanne, Nina, Marthe, Anne, Robine en Marit) dansten ook de benen onder hun lijf. Nadien hebben de leerkrachten de karaoke ingezet: “dit is een noooodgeval, tututuuu…”. En de fuif was ingezet! We dansten allemaal samen de pannen van het dak! Weer een topdag hier in Oostenrijk… 

We tellen voorzichtig af naar de laatste dag! Nog een volledige dag skiën voor de boeg en daarna een dutje doen op de bus en terug naar huuuiiiiissss.


Woensdag (dag 5): uitstap naar Salzburg & de zoutmijnen!

Van liiiiinks, naar reeeechts... De leerkrachten stonden weer met muziek te springen in onze kamer om ons wakker te maken. Zelfs een kwartiertje vroeger, want we moesten ons klaarmaken voor onze daguitstap. Om 9u kwam de bus ons halen en we namen pistolets mee als lunchpakketje. Een uurtje later kwamen we aan in Salzburg. We reden binnen in de stad en we zagen meteen een paar mooie bezienswaardigheden. We wandelden door de stad en namen een kijkje in de Dom en zijn grafkelder. Wist je dat de oude binnenstad van Salzburg deel is van het UNESCO-erfgoed?

Juf Ilse heeft ons veel geleerd over Mozart, dus we waren extra benieuwd naar zijn geboortehuis. Een indrukwekkende gevel! Toeval of niet bevindt er zich op het gelijkvloers momenteel een SPAR en kan je daar koopjes doen. Veel kids nemen Mozartkugeln mee naar huis (of eten het ondertussen al op... We beloven niets ;)). 

Net voor de middag mochten de kids even vrij rondlopen in de bekendste straat van Salzburg: Getreidegasse. Ze kregen een beetje zakgeld mee en leefden zich helemaal uit. Ze hadden allemaal een andere aanpak. Sommigen kochten mooie souvenirs voor mama, papa, broers, zussen, ... Maar om eerlijk te zijn ging er ook veel snoep en chips over de toonbank. De winkeltjes waren blij met onze komst! De meesten hielden ook nog een beetje over om zich in het winkeltje aan de zoutmijnen te kunnen uitleven. 

's Middags namen we de bus naar onze volgende bestemming en reden we de grens over naar Duitsland; de zoutmijnen. Daar aangekomen aten we eerst ons pistolets op en trakteerde juf Linda ons op een drankje in de brasserie. Dankjewel Linda! :) Toen was het tijd om aan onze rondleiding te beginnen in de zoutmijnen. Daarvoor moesten we een heel pak aandoen. Zo leken we echte mijnwerkers! We sprongen op een treintje en reden de mijnen in. Dat was wel spannend, zo donker en smal. Eenmaal aangekomen ontdekten we de ene grote zaal na de andere. We konden zelfs van een glijbaan gaan en zo kwamen we nog dieper in de mijnen terecht. Heel interessant! Na het bezoekje gingen we nog naar het souvenirwinkeltje. Daar hebben ze veel verschillende soorten zout, zoals zout voor op steak, kip, groenten, pasta, en nog veel meer! We namen alvast iets mee voor juf Ilse ;) 

Na een dik uur op de bus, kwamen we terug aan in ons Pension. We moesten niet douchen, want er stond nog een avondactiviteit buiten op ons te wachten. Na lekkere bakworst, puree en prinsessenboontjes kregen we eerst de post van de dag. Vandaag was dat toch een beetje een moeilijker momentje... Tijd om onze gedachten te verzetten met een heuse fakkeltocht buiten! Op het einde gaven ze allemaal hun fakkel af, of toch niet: Viiiiic... Hij had deze nog gewoon in zijn hand ;) 


Dinsdag (dag 4): snowtuben à volonté!

Zoals iedere ochtend kwamen de juffen en meesters ons met heel veel enthousiasme en muziek wakker maken. Vandaag op de playlist: ochtendgymnastiek van Samson & the good old Gert. Wat een zotte leerkrachten hebben wij... Na het ontbijt deden we onze skibotten aan en stonden onze monitoren klaar voor een opwarming-haka. En dit allemaal met een prachtig zonnetje op onze snoet. 

Elke skigroep leerde iets nieuw vandaag. Sommigen mochten het skiliftje al helemaal tot boven nemen, anderen verkenden een paar nieuwe pistes en de gevorderden oefenden skiën in diepsneeuw en pirouetjes. Ze krijgen veel tips van de skimoni's, maar ook complimenten: ze zijn echte doorzetters. Zo vinden Ida en Bryan het niet nodig om bochtjes te nemen (wat een snelheid naar beneden ;)). Freek vindt het wel leuk om op de weg te skiën i.p.v. de piste. Benjamin en Alexander lieten zich vallen in het midden van het ankerliftje. Henri skiet met zijn stokken tussen zijn benen (en zo zet hij een record neer van 8 keer vallen in één skiles). Of het nu beginners of gevorderden zijn, het plezier spat er vanaf! 

Op het menu stonden vanmiddag croque-monsieurs met groentjes. Toen de buikjes vol zaten, maakten we ons klaar voor een namiddagje in het zonnetje. 6A wandelde met hun helm en zonnebril/skibril in de hand naar het snowtuben. 6B ging eerst nog "roefelen" in de sneeuw. Het poepsleeën van gisteren was zooooo leuk, dat we dit gewoon opnieuw wilden doen. Na een uurtje wisselden we de rollen om. 

We vertelden al dat de kids veel plezier gemaakt hebben de afgelopen dagen, maar vandaag was het dubbel zo dik plezier. Iedereen was grote fan! Ze gleden met topsnelheden naar beneden. Iedereen had een eigen band om te glijden, maar we maakten korte en lange treintjes. Wist je dat je veel sneller gaat als je een juf of meester meeneemt? 

Na een prachtige namiddag, een lekker vieruurtje, een warme douche en het lekkere avondeten (fishsticks en patatjes), was het tijd voor de avondactiviteit. De skimoni's maakten een geweldige quiz en het groepje van Ida, Ferre, Felien, Mila, Vincent, Bernt, Athan, Alexander en Louis is gewonnen. Als prijs mogen ze donderdag de opwarming geven aan alle kids. Wat gaat dat geven? 

De laatste opdracht van vandaag: slaapjes doen en dromen van onze uitstap van morgen: Salzburg en de zoutmijnen. 


Onze reporter Sofie aan het woord...

Sofie kan de eerste dagen niet mee skiën en heeft daarom tijd om een verslagje van de dag te maken. Ze maakte ook een heeeeeleboel foto's van de kids. Hieronder kan je alle foto's tot hiertoe vinden. Hier vind je haar verslag:  

 

Vandaag zijn we in de ochtend gaan skiën en iedereen is een keer naar boven geweest. Voor sommigen was dit wel een beetje spannend. In de middag hebben we lekkere croques gegeten. Als we klaar waren met eten zijn we ons gaan klaarmaken en zijn we opgesplitst in 6A en 6B. 6B is begonnen met sleeën en 6A met de banden. Daarna hebben we het omgedraaid. Over de banden was iedereen enthousiast. Het ging mega snel. Iedereen vond dit leuk. Ons avondeten was vissticks met aardappelen. Als avondactiviteit hadden de skimonitoren een quiz voorbereid. Leuk, maar moeilijk... 


Maandag (dag 3): skiën en wandelen in de sneeuw

We maken ons na het ontbijt klaar om te gaan skiën. Na het dagelijks gevecht met de botten staat iedereen weer klaar om zich op te warmen. We zwaaien met onze benen en stretchen onze armen. De gevorderden skiën rechtstreeks naar de lift. De beginnelingen oefenen nog wat ter plaatse. Op het einde van de voormiddag heeft iedereen weer wat bijgeleerd. Het is heel fijn om het enthousiasme te horen. We hoorden minstens 20 keer "dit was onze favoriete skidag tot hiertoe"!. We kunnen spreken van een groot succes ;) 

Onze reporter Sofie trok er ook op uit, samen met juf Linda. Ze trok gisteren en vandaag fotootjes. Deze reportage volgt morgen nog! Iets om naar uit te kijken...

's Middags hebben we genoten van een maaltijdsoep met pistolets en trokken we onze warme kleren weer aan om ons uit te leven in de sneeuw. Hebben we al verteld dat het al heel de dag gesneeuwd heeft? Het heeft de hele dag gesneeuwd! Het was ook wel best mistig, maar dat hield ons niet tegen. 

De meisjes trokken hun racketschoenen aan en maakten een wandeling op de berg en tussen de bomen. Ondertussen hadden de jongens een heuse poepsleebaan gevonden en leefden ze zich daar uit. Wie kon het beste poepsleeën? Die eer moeten we toch wel aan Battiste geven. Nadien wisselden we van materiaal en trokken de jongens verder tussen de bomen en genoten de meisjes van de verse sneeuw. 

Het racketschoenwandelen is trouwens moeilijker dan het lijkt. Wist je dat je daarmee op een steile berg kan, in de diepsneeuw? En dat je ook zo naar beneden kan "glijden". Zelfs lopen in de diepsneeuw kan. Kijk maar mee naar de foto"s! 

Na het vieruurtje (hmm, suikerwafel en warme rozenbottelthee) was het tijd om het zweet van ons lijf te douchen en ons klaar te maken voor de avond. 's Avonds stond er kip met rijst op het menu met lichte currysaus. De batterijtjes geraakten stilaan uit... Een ideale dag om een spelletjesavond te organiseren. Iedereen nam een gezelschapspelletje bij de hand en maakten nog heel wat plezier. Zo won Louis met Cluedo en speelde meester Björn mee UNO. De juffen en meester Christoph waagden zich aan "The Mind" en "Bandido", samenwerkingsspelletjes. En juf Linda won met Zwarte Pieten. 

Tijd om te slapen... 


Zondag (dag 2): op de latten!

Eindelijk: de eerste ski-dag is aangebroken! Hier keken we enorm naar uit. Sommigen met nog een bang hartje en anderen met een portie gezonde goesting. Wat bleek? Het bange hartje was nergens voor nodig. Alle groepen, ook de beginners, hebben hun beste skiënde beentje voorgezet! De skimonitoren waren trots en wij ook!

's Middags stond er een lekker vol bord pasta met ham op ons te wachten. Hmm, dat smaakte lekker! Dit gaf ons genoeg energie om er weer een namiddag tegen te kunnen. We trokken onze warme kleren aan en maakten een mooie wandeltocht. Boven aan de top werden we beloond met een prachtig uitzicht. Dit moesten we vastleggen op papier. We maakten in groepjes van drie een panoramatekening. Sommigen deden dit met houtskool en anderen met wit krijt. Een creatief (half)uurtje later, waren we klaar voor actie... We beklommen een berg met maar één doel: naar beneden glijden met onze poepslee. Een heus avontuur en bochtenwerk. 

Terug in ons pension, stond er een vieruurtje te wachten en konden we erna een lekker warme douche nemen. Als avondeten: knackworstjes met frieeeetjes. Of was het frietjes met knackworstjes? 

Als avondactiviteit deden we een speurtocht naar de "Slimste Wintersporter Ter Wereld". Heel wat quizvragen later vonden we ze. Het zijn: Lisa, Marcel, Philippa en Ida! 

En als afsluiter hadden we nog een verjaardag te vieren! Fleur werd in de bloemetjes gezet, of beter gezegd: in het vuurwerk gezet. We zongen liedjes in een heleboel talen. 

Een geslaagde dag! Tijd om te dromen over meer skiavonturen morgen... 


Zaterdag (dag 1): dorpje verkennen

We vertrokken vrijdagavond met de bus in Heide. Na een kleine 1000 km en een aantal stops later, kwamen we aan in de bergen. Wat een uitzicht! Wat een sneeuw! Bij iedereen sprong er een glimlach op het gezicht. 

En dan het "spannendste" deel van de reis samen: de kamers! Iedereen kreeg een kamer toegewezen en weet je wat? Iedereen zit bij zijn eigen vrienden of vriendinnen. Weer allemaal een lach op hun snoet. En dan nu uitpakken maar! Zouden ze alles zo ordelijk kunnen houden? 

Skikleren aan, zonnecrème op het gezicht en we zijn klaar om het dorp te gaan verkennen. Echt ideaal om in de sneeuw te spelen. We hebben zo hard geravot, dat juf Ilke haar zonnebril kwijt geraakte in de sneeuw. Een hele zoektocht later, vond Marcel (held!) de zonnebril terug. Wat een avontuur ;) 

Na het lekkere middageten (varkensgebraad en patatjes), gingen we de botten passen. Toen alles paste, speelden we nog een beetje verder en maakten we nog een kleine wandeling in het dorp. 

Met de zon op ons gezicht gingen we terug naar het Pension en dronken we een warme thee en aten we een vieruurtje. Hmm, lekker! Tijd om te douchen en propere kleren aan te trekken. Ook ons sneeuwklasdagboek moest vandaag nog ingevuld worden tijdens het wachten. 

Na het avondeten speelden we nog gezelschapspelletjes en schreven we kaartjes voor het thuisfront. 

Hmmm, sommigen zijn al heel moe. We kruipen op tijd ons bedje in en dromen alvast van de skipiste... Slaaplekker!