Nieuws uit het eerste leerjaar

2022 - 2023


Schoolreis

juni 2023

 

Wat hebben we genoten van onze schoolreis in Drievliet. Bekijk zeker de foto's in het fotoalbum.

 


Picknick

juni 2023

Dankzij het kinderparlement konden we vandaag genieten van een heerlijke picknick in de Kalmthoutse Heide . We genoten van een lekkere (on)gezonde lunch op ons picknickdeken en speelden naar hartelust in deze prachtige omgeving. Wat leuk dat we dit met heel de school konden doen.


Te warm

Juni 2023

Soms is het gewoon te warm in de klas. Enkel een paar leuke waterspelletjes kunnen ons dan wat afkoelen.


Vriendenfeest

juni 2023

 

Deze maand kwamen de kleuters van de derde kleuterklas al een paar keer op bezoek in onze klas. Met enkele leuke activititeiten proberen we de drempel naar het eerste leerjaar te verlagen voor de kleuters. De actviteiten werden afgerond in het Crossbosje met een leuk vriendenfeest. Ook het opperpotlood was aanwezig :) .


Sapperlootjes

juni 2023

 

We brachten een bezoek aan het kinderkunstencentrum Sapperlootjes. De kinderen konden er ontdekken, beleven en spelen.  Dat het een fantastische dag was, kan je zeker zien op de foto's !


Sportdag

mei 2023

 

De kinderen konden van verschillende activiteiten genieten in het sportpark van Kalmthout:

- Knotshockey ;

- Fietsen met gekke fietsen ;

- Kruipen doorheen smalle en donkere gangen in de de speleobox;

- Minigolf;

- Draailadders;

- Hindernisbaan van 15 meter;

- Petanquen;

- Spelen in de speeltuin;

-........ .

Ze gaven allemaal het beste van zichzelf tijdens deze leuke sportdag.

 

 


Bezoek bibliotheek

mei 2023

Dinsdag 23 mei brachten we een bezoekje aan de bibliotheek van Kalmthout. Er werd een verhaal voorgelezen met de kamishibai, een boekenbingo gespeeld en een zoektocht doorheen de bib georganiseerd. Hopelijk gaan er binnenkort enkele kinderen opnieuw op bezoek om de zoektocht te vervolledigen.

 


Dierentuin

mei 2023

We genoten van een mooie dag in de Zoo van Antwerpen. We kregen een interessante uitleg van een gids ter plaatse. Toch wisten onze kinderen al heel veel zelf te vertellen over de dieren. Binnenkort mogen ze in de klas een spreekbeurtje geven over hun lievelingsdier.


Gezonde week

mei 2023

Deze week hadden we extra aandacht voor gezonde dingen:

- Een extra dansje en leuke bewegingstussendoortjes;

- Een extra stukje fruit en/of groente van thuis of van de school;

- Een extra moeilijk, maar leuk fietsparcour met onze fiets;

- ...

We blijven na deze week natuurlijk extra aandacht hebben voor deze leuke en gezonde extraatjes.

 

 


Knap gemaakt!

Tijdens onze lessen WO hebben wij gewerkt rond het thema ‘Knap gemaakt’. Wij zijn zelf aan de slag gegaan met enkele experimenten. Het bouwen van een kaartenhuis, het schilderen met scheerschuim, het kruipen door een blad papier,… . Wat was het een fijne namiddag!


Knutselen

April 2023

De meeste kinderen vinden knutselen erg fijn. Het wordt nog leuker als het knutselwerkje bestemd is voor degene die ze het liefste zien. Op de foto's kan je zien hoe de kinderen hun best doen om een mooi werkje te kunnen afgeven op vader- en moederdag.


Metend en bewegend rekenen

Januari 2023

Dit schooljaar maken we kennis met de standaardmaateenheden: meter, kilogram en liter. Door te experimenteren met materialen en deze maten, leren we ze pas echt goed kennen. Ook bewegend automatiseren vinden we belangrijk. Daarom dat een verwerking van splitsingen of sommen regelmatig in spelvorm aan bod komt.


Beroepen

Januari 2023

Tijdens de lessen wereldoriëntatie kwam het thema ‘Later word ik …. ‘ aan bod. Tijdens dit thema maakten de leerlingen kennis met verschillende beroepen. Ook dankzij enkele getuigenissen van mama’s en papa’s kregen de leerlingen een breder beeld van mogelijke beroepen die mensen kunnen uitoefenen. Alvast erg bedankt voor deze interessante uiteenzettingen.


Theater "Koffers vol"

Januari 2023

Vrijdag 13 januari was voor ons alvast geen ongeluksdag, we kregen namelijk onverwacht de kans om een theatershow bij te wonen in de turnzaal van de kleuters. Studio Gekko bracht het toneelstuk 'Koffers vol'.  Het toneelstuk ging over Pieter.  

'Pieter was vroeger op de speelplaats een heuse wildebras. Thuis was er vaak ruzie en hij voelde zich nergens in z’n sas. “Pak je koffers maar, ik wil je niet meer zien!” was een zinnetje dat door zijn hoofd bleef spoken. Pieter werd gepest, nam daarop zijn koffers en zocht hulp. Een keigoeie vriend, een lieve kleurrijke juf en enkele knotsgekke dierenvrienden zetten Pieter terug op de goeie weg. In dit gevoelig verteltheater blikt Pieter terug op die moeilijke jaren, met een lach en een traan.'

Onze kinderen leerden van Pieter twee interessante lessen, namelijk: bouwen is altijd beter dan afbreken en tover met je woorden. 


Talentenkast

December 2022

In de klas werkten we met de talentenkast. Kijk je mee naar de foto's? 


Sint en pieten kwamen langs!

November - december 2022

Deze week stond natuurlijk in teken van onze goede lieve vriend: de Sint. Wanneer de kinderen de schoentjes hadden gezet, hadden de Pieten er toch echt wel een boeltje van gemaakt. Gelukkig waren de Pieten tijdens het bezoek van de Sint toch een beetje braver. Ze brachten leuke cadeautjes en strooiden met snoepgoed. De kinderen dansten een leuk dansje voor de Sint en de Pieten, ze waren ook erg enthousiast tijdens het hoekenwerk en ze speelden met het gekregen speelgoed in de klas.


Kronkeldiedoe

November 2022

De uitstap 'Kronkeldiedoe' was een super leuke ervaring. De kinderen konden zich uitleven bij verschillende standjes. De oefeningen en het materiaal werden geselecteerd in functie van een zo gevarieerd, attractief en bewegingsvriendelijk mogelijk landschap voor onze kinderen. Dankjewel aan alle ouders en / of grootouders die deze uitstap mogelijk hebben gemaakt. Meer sfeerbeelden kan u bekijken in het fotoalbum.

 


Sintpost: op naar de postbus!

November 2022

We staken onze brief voor Sinterklaas in de postbus. 

Nu wachten we stilletjes, maar in spanning af! 


Voorleesweek in het eerste leerjaar

19-27 november

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek hebben de kinderen kunnen genieten van verschillende verhalen. Zo kwamen ouders, grootouders en kinderen van het zesde leerjaar voorlezen in onze klas en brachten we een bezoekje aan de zolder waar meester Paul en juf Kathrien ons verrasten met mooie verhaaltjes. Wat een heerlijke momenten voor de luisteraars en de vertellers. Ook al kunnen we de voorleesweek met een goed gevoel afsluiten, hopen we natuurlijk stiekem dat jullie thuis nog veel momentjes vinden om samen te genieten van een mooi verhaal.


Pyjama-knuffel-filmdag

Oktober 2022

Op de laatste dag voor de herfstvakantie maakten we het extra gezellig in de klas. Het was pyjama-knuffel-filmdag: een speciale dag die via het kinderparlement werd gestemd. We speelden in onze pyjama, we speelden met onze lievelingsknuffel, aten spinnensoep, keken een leuke animatiefilm en kregen ons allereerste rapportje! 


Levenslijn

November 2022

Knutselen en werken. Dat kunnen we goed! Kijk je mee naar onze resultaten? 

Die kan je vinden in het fotoalbum (via de groene afbeelding hiernaast).


Knutselen: aap

Oktober 2022

We hebben een heuse aap geknutseld in de klas! Je kan de foto's bekijken via de groene afbeelding hiernaast.


Verkeer op school

September 2022

Ongeveer een keer per maand nemen we allemaal onze fiets mee naar school en krijgen we verkeerslessen! 

Wat is dat plezant, om te mogen fietsen op onze eigen speelplaats. Een groot plezier! We moeten wel goed opletten dat we de oefeningen van de juf juist uitvoeren... :) 

Je kan alle foto's bekijken via onze groene afbeelding hiernaast. 


Ellis werd grote zus

September 2022

Op 14 september werd Ellis grote zus. Vorige week kwam haar kleine zusje Mona op bezoek in onze klas.

Mona had het erg naar haar zin. Ellis, de grote zus was enorm fier en trots!


Crossbosje, samen met de derde kleuterklas

September 2022


De start is genomen

September 2022

De eerste week is achter de rug. De eerste woorden en letters geleerd, elkaar beter leren kennen, wennen aan de nieuwe afspraakjes en de nieuwe juf, maar vooral genoten van de enthousiaste gezichtjes op de speelplaats en in de klas. En omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, Neem gerust regelmatig een kijkje bij de foto's door op de groene afbeelding te klikken.