Nieuws uit het 2de leerjaar


Poëzieweek

Januari 2024

Van 25 januari tot 31 januari deden wij mee aan de Vlaamse Poëzieweek. Het thema dit jaar was 'Thuis'.  Op de zolder van de school werden een tiental gedichten opgehangen.

Met zaklampen moesten de kinderen op zoek gaan naar die gedichten. In die gedichten was een woord weg gelaten. Als ze dat woord vonden en invulden een kruiswoordpuzzel, kregen ze een code. Na lang speuren en puzzelen, vonden ze samen de oplossing : WARME HAARD.

Proficiat !

Wil je meegenieten van de speurtocht, bekijk dan maar eens de bijhorende foto's.


Coq au vin !

Januari 2024

In de les Frans leerden we in 2A over de boerderijdieren. Les vaches, le cheval,... Zo kwam ook de haan ter sprake (= un coq). Zo kwam het gerecht "coq au vin" ter sprake. Aha dacht Loïs Vranckx. Mijn papa kan dat klaarmaken en ons dat in de klas laten proeven.

Zogezegd, zo gedaan en op dinsdag 30 januari 2024 hebben we in onze klas lekker geproefd. En of het lekker was. We zaten precies even in een 4 sterrenrestaurant.

Bedankt mama en papa van Loïs!


Kerstmis : Pakjestijd !

December 2023

In de laatste week voor de kerstvakantie moesten de kinderen zonder dat de anderen het zagen een naam trekken. Voor die jongen of dat meisje moesten ze dan zelf een mooi verpakt kerstcadeautje maken dat niets kostte.

De kinderen gingen direct creatief aan de slag en begonnen prachtige dingen te maken.

De laatste dag voor de kerstvakantie was dan het grote moment aangebroken : ieder mocht zijn pakje open maken ! Zoals je op de foto hiernaast kan zien, was iedereen heel blij met wat hij of zij gekregen had ! Zalig kerstfeest !

Als je wil weten wat er zoal gemaakt is, moet je op de fotoknop klikken.

 


Sinterklaas op bezoek bij ons op school

December 2023

Op 5 december kregen we hoog bezoek van Sinterklaas. Ook de gekke Pieten waren van de partij.

De kinderen van het tweede leerjaar waren heel braaf geweest en kregen dan ook leuke cadeautjes!

Bekijk de foto's maar!


Tekstduikers

November 2023

Omdat het begrijpend lezen de laatste jaren enorm achteruit gaat en minder aan bod komt, hebben wij vorig jaar met het tweede leerjaar besloten om 'Tekstduikers' aan te schaffen. Hierdoor wordt begrijpend lezen aangenamer : We bekijken de gehele tekst telkens eerst met heel de klas. Daarna gaan de kinderen per 2 aan de slag met de tekst. Als laatste bekijken we klassikaal hoe het verlopen is. Dit is een mooie manier om met teksten bezig te zijn en dat zie je aan de foto's.


Voorleesweek

November 2023

Tijdens de voorleesweek van 18 tot 26 november werd er heel wat voorgelezen in het tweede leerjaar.

Telkens als het leesbeest (de vos) in de klas binnenviel, gingen de meesters voorlezen. Er kwamen ook een mama en een oma voorlezen.

Op het einde van de week kwamen zelfs de kinderen van het zesde leerjaar voorlezen.

Geniet van de foto's !


Op wandel in de schoolbuurt

Oktober 2023

Voor ons thema 'Hier wonen wij' zijn wij op stap geweest in de buurt van onze school. We bleven stil staan bij de standbeelden van moeder Kee, Suske en Wiske, Willy Vandersteen, ...  Op het Willy Vandersteenplein hebben we zelfs aan mensen die voorbij kwamen, enkele vragen gesteld :

Wat vind je van deze buurt ? Woon je hier graag ? Waarom ? Op het Heidestatieplein vlak voor het station bleven we ook nog even stil staan bij het standbeeld daar. Wisten jullie dat die twee mensen de Canadees Denis Whitaker en Antwerpenaar Eugène Colson zijn ?


Eerste les van 'maal'

Oktober 2023

We hebben voor de eerste keer 'maal' geleerd. Omdat het nog nieuw is voor velen, hebben we deze eerste les heel veel gelegd met allerlei materiaal : blokjes, staafjes, bolletjes, steeknagels, .... Het was leuk om dit met twee te doen. Zo konden we elkaar helpen en van elkaar leren. Om te zien wie met wie samen werkte, mag je gaan kijken bij ons fotoalbum door op de groene knop hiernaast te klikken. Veel kijkplezier !


Grondplan van de klas 

September 2023

In het tweede leerjaar leren wij een grondplan te maken van onze eigen klas. We beginnen eerst met een maquette te maken van de klas. Hiervoor gebruiken we blokjes. Deze blokjes gaan we dan omtrekken en zo komen we tot een écht grondplan. De volgende stap is om onze klas nog te verkleinen en zo een grondplan van onze school te maken.