Nieuws uit het 5de leerjaar


Binnen bij boeren dag

maart 2024

Vorige week fietsten we naar de boerderij in Achterbroek voor de binnen bij boeren dag. We kregen daar uitleg van verschillende boeren over hun werk. Het was een leerrijke dag! 
Ons ei ging natuurlijk heel de dag mee en het bleef gelukkig nog heel. 
Kijken jullie mee naar de foto's?


Schaken

februari 2024

Tijdens de les taal leerden we over de indeling van een schaakbord en hoe we de schaakstukken bij het begin van het spel zetten. 

Op vrijdagnamiddag mochten we dan zelf aan de slag met onze eigen schaakborden. 

Wat werd er hard nagedacht! 


Voorstelling 'Broekzakbeast'

februari 2024

Op dinsdag 20 februari kwam Ivan Tijsmans een interessante lezing geven over het gsm-gebruik bij kinderen en jongeren. 

We luisterden allemaal met grote oren naar wat hij te vertellen had en leerden enkele nuttige tips. 


Carnaval

februari 2024

Vrijdag voor de krokusvakantie, 9 februari, was het carnaval. We mochten ons verkleden! In de voormiddag hebben we Franse liedjes gezongen en nog veel meer. Dan hebben we lekkere wafels gegeten die de leerkrachten voor ons hebben gebakken. Samen met onze mete- en petekindjes hebben we ook nog gezelschapsspelletjes gespeeld. En dan was het al middag. De tijd vliegt als je het leuk hebt! En dan kwam het allerleukste moment van de dag. De stoet! Met muziek en leuke/ mooie wagentjes wandelde we door de straten van Heide. Wat een topdag! Maar de dag was nog niet gedaan. Er was nog een prijsuitreiking voor bijvoorbeeld het mooiste, het creatiefste, het grootste en het kleurrijkste wagentje. En toen kwam het einde van deze geweldige dag in zicht! Iedereen ging met een brede glimlach naar huis. De krokusvakantie was alvast goed begonnen!

 

van Juliet (5A)


American Games

januari 2024

Dinsdag trokken we met het vijfde leerjaar naar de sporthal in Brecht. Daar mochten we proeven van allerlei American games, zoals rugby, hockey, baseball,... We deden ook allerlei uitdagingen tegen de andere scholen die aanwezig waren.

We deden super hard ons best en 5B won zelfs van alle klassen! Het was een leuke dag.

Bedankt aan alle (groot)ouders voor het vervoer en de begeleiding! 


Ontharding speelplaats

januari 2024

Deze week mochten we met het hele vijfde en zesde leerjaar meester Christoph een handje helpen op de speelplaats. Er was een grote berg houtsnippers dat verdeeld moest worden. We gingen met veel enthousiasme aan de slag.
Iets bijleren zonder achter onze boeken te zitten. Dat vinden we voor herhaling vatbaar.
En het resultaat? Dat mag er wezen! Nu wachten we in spanning af tot wanneer de bloemen zullen uitkomen. 


Meter /peter: nieuwjaarsbrief

januari 2023

Voor een meter/peter maak je meestal een mooie nieuwjaarsbrief. Dat deden de kinderen van het derde dus ook voor ons. Wij knutselden een leuke schuldbol als bedankje. Na het voorlezen was er nog even tijd om samen in de sneeuw te spelen. Wat een dolle pret! 


Loopspelletjes in 5A

januari 2023

De afgelopen week was meester Björn met het 6e mee op sneeuwklassen. Daarom kregen we nog eens turnles van juf Ilse. Super leuk!

Ook juf Ine zorgde ervoor dat we al onze energie even kwijt konden op maandag. We deden enkele leuke loopspelletjes in de turnzaal.


Gsm's uit elkaar halen

december 2023

Voor ons thema 'Made in' van W.O. vroegen de juffen ons om oude gsm's mee te nemen. Deze mochten we in de klas helemaal uit elkaar halen. Zo deden we samen aan 'urban mining'. 

Wat vonden we dit een leuke activiteit!


Sint: Naar de cinema

december 2023

Op 5/12 zijn we met het 5de leerjaar en het 6de leerjaar naar de cinema (Kinepolis) gegaan de film Vogelvlucht gaan kijken.
Dat komt allemaal doordat het ons cadeau van de sint was! Normaal schrijven we met de klas een brief voor de Sint wat we allemaal graag zouden hebben en dan krijgen we daar een paar dingen van.  Maar nu kregen we dit als cadeau, En dit was SUPER LEUK!
Dus nog eens Danku aan de Sint én naar de juffen en meesters want zij hebben het ook goed aangepakt! Maar nog eens die dag was echt leuk!

Van Pauline (5A)

 

Het vijfde en zesde leerjaar kregen als cadeau van de Sint een uitstapje naar de cinema. Op vijf december stapten we met z'n allen op de trein om de film Vogelvlucht te gaan bekijken. We kregen de hele zaal voor ons alleen en konden genieten van een leuke en grappige film. Daarna waren onze batterijen opgeladen om weer naar school te gaan.
Dank u wel, Sinterklaas!

Van Louise (5B)


Sint: stoomboot knutselen + spelletjes spelen

december 2023

Op 1 december kwamen we op school aan en zagen we dat de Sint en de Pieten heel onze klas overhoop hadden gehaald. We vonden een brief waarin ons leuke cadeau stond. We zouden op dinsdag naar de cinema mogen gaan. Een leuk vooruitzicht! 


Vrijdag knutselden we stoomboten in de klas. Dit werden erg speciale boten, kijk maar mee in het foto-album voor de leuke resultaten

 

Na onze uitstap naar de cinema op dinsdag speelden we een hele namiddag spelletjes in de klas. Wat een fijne week!

Stoomboten

Spelletjes spelen

Wij hebben op vrijdagmiddag een Sinterklaas stoomboot gemaakt.

Nu ga ik vertellen welke spullen die wij nodig hadden

1 een blikje appelsap of  appelsiensap

2 een wasknijper

3 rekker

4 stuk karton 

5 nietjesmachine

6 plakband

en een stappenplan

 

Dat moet je allemaal bij elkaar doen, dan heb je een stoomboot.

Dat kan je ook versieren.

 

Van Constantino (5B)


WO-thema democratie

november 2023

Het WO-thema 'Democratie' is inmiddels voorbij. We leerden over hoe de democratie ontstond in het oude Griekenland en hoe dat nu juist in zijn werk gaat in België.  Om het thema al doende af te sluiten, speelden we een spel. We waren allemaal onze eigen politieke partij en vormden coalities. Het werd een namiddag vol discussies en nieuwe samenwerkingen.


Meter/peter: voorleesweek

november 2023

Beste lezers

Ik ga iets vertellen over het voorlezen aan de pete- of metekindjes.
Op 24 november in de namiddag mochten alle meters en peters voorlezen. Mijn groepje bestond uit June, Alison en ik .
Ik zat dus ook met Bill, Alejandro en Marie-Lou.
Ik vond het super leuk om aan hen voor te lezen en ik hoop dat zij het ook leuk vonden.

Wij deden een zoektocht maar toen we wilden beginnen begon het plots super hard te regenen. Dat was niet zo fijn en alle puzzelstukken die wij hadden verstopt waren ook helemaal kleddernat. Natuurlijk werd de schatkaart ook supernat en de stift liep helemaal uit met als gevolg dat je het niet meer kon lezen.

Als ze alle puzzelstukken hadden gevonden, begonnen we het verhaaltje Flubbersoep te lezen uit het boek: het wondermooie voorleesboek.

Ik hoop dat jullie het fijn vonden om mijn tekstje te lezen!!!!

Van Flo (5B)


Voorleesweek

november 2023

In de klassen van het 5 de leerjaar en in de zorgklas komt dagelijks de voorleesvos langs met een belletje dat betekent “Tijd om voor te lezen!’’. Dat komt door de voorleesweek. De voorleesweek houdt in dat tijdens een paar middagen er een juf of meester leuke verhaaltjes komt voorlezen. Soms
kan dit ook tijdens de lessen gebeuren. Het voelt een beetje als een ontspanning.
Op een keer gebeurde het tijdens een toets met een luisteroefening. En toen hoorden we BAM!!! Juf Ine sloeg de deur snel dicht en riep naar de voorleesvos: “Sorry, kunt u straks even terug komen. We zijn momenteel met een toets bezig.” En ze ging snel voor de deur staan om ervoor te zorgen dat de voorleesvos zich zeker niet kon vergissen en per ongeluk binnen kon komen.
Het was een topweek deze voorleesweek!!!

Van Helena (5A)


Halloween-vlinderdag

oktober 2023

De Halloween vlinderdag was de dag voor de herfstvakantie, iedereen mocht verkleed naar school komen.
In de namiddag waren er leuke dingen te doen, zoals een zoektocht, een heksenhut bouwen en nog anderen leuke dingen.
Ik vond iedereen heel creatief verkleed.

Nu een beetje meer uitleg over de zoektocht:
De zoektocht was te doen in de kleuterschool, maar ook bij het eerste en tweede leerjaar en natuurlijk  ook bij ons in het 3de 4de 5de 6de leerjaar.
Je kreeg een papier en een zaklamp. 
Overal hingen spookjes , met de zaklamp moest je onder de schijnen waardoor je een letter zag, niet altijd, want soms waren er ook nep spookjes waar boe!! op stond.
Op het blad kon je de letter schrijven waardoor je een alfabet kreeg. Uiteindelijk kreeg je een ander blad waar spookjes op stonden dus moest je woorden vormen en door dat alfabet kon je zien welke letter welk spookje was.

Super leuk einde voor de vakantie.

Van Lya (5B)


Kerstkaarten knutselen 5B

oktober 2023

Natuurlijk knutselden we in 5B ook mooie kerstkaarten deze week. Wij gingen aan de slag met verf en creëerden mooie resultaten. Kijken jullie mee naar de foto's? 


Uitstap naar de Zoo

oktober 2023

Op maandag 16 oktober zijn we met de trein en het hele vijfde naar de zoo van Antwerpen gegaan. We mochten zelf in groepjes van minstens 3 kinderen gaan staan. Daarna kreeg elk groepje 2 papieren met een speurtocht (voor en achterkant). Dan mochten we met ons groepje de speurtocht doen. We spraken met de juffen een tijdstip en een plaats af als niet elk groepje er was voor dat tijdstip dan mochten we in de namiddag niet alleen op pad gaan.( Mijn groepje had nog maar 50 sec.! En iemand uit mijn groepje zij dat we nog door de vlindertuin konden)  Als je klaar was met de speurtocht dan mocht je nog even vrij rondlopen tot het middag was. En dan... middageten!! Na het middageten moesten we een dier na schetsen mijn groepje had een koala gekozen. Het was niet zo gemakkelijk als het lijkt. Toen we klaar waren waren we nog op tijd. En dan terug naar school( met de trein)

Van Nia (5A)

 

16 oktober zijn we met het heel het vijfde naar de zoo gegaan.
We hebben eigen groepjes mogen maken, daarna kregen we een blad met opdrachten. We hadden natuurlijk een tijd gekregen wanneer we op ons afspreekpunt moesten zijn maar als we te laat kwamen, moesten we de namiddag met de juffen mee lopen en dat wou niemand denk ik. Dus we waren allemaal op tijd.

Vervolgens kregen we interessante weetjes van een gids. En dan was het al middag en hebben we lekker gegeten. Dan hebben we een leuke opdracht gekregen, we mochten dus een dier kiezen van de zoo en je mocht dat  dier schetsen.
We waren maar met twee om dat te doen en wij hadden een koala gekozen en het dier is best moeilijk om te tekenen . En dan was het weer tijd ( jammer).
Dus we gingen terug naar school met de trein.

Van Airé (5B)


Kerstsfeer in 5A

oktober 2023

In 5A leek het gisteren plots al december te zijn. Er werd geluisterd naar (en meegezongen met) kerstmuziek. Op de papieren verschenen allemaal kleurrijke kerstbomen, rendieren, sneeuwmannen,.... We werkten al aan de kerstkaarten die binnenkort verkocht zullen worden. We zijn erg benieuwd naar het resultaat. Kijk maar mee op de foto's voor een 'sneak peak'. 


Meter/peter: vriendenboek maken

oktober 2023

We leerden onze mete- en petekinderen in september al goed kennen. Toch wisten we zeker nog niet alles van elkaar. Daarvoor gaven de juffen en de meester ons de opdracht om een vriendenboek in te vullen. Binnenkort kunnen we deze in beide klassen terugvinden in de boekenkast. Hier kijken we al naar uit!


Poppenkast bouwen 

oktober 2023

In ons nieuwe W.O.-thema leerden we over de stappen van een technisch proces en het toepassen hiervan. Als opdracht hierbij moesten we een poppenkast bouwen. Tijdens het bouwen, kwamen we af en toe eens een probleem tegen. Dit moesten we dan samen zien op te lossen.
Het werden mooie resultaten!


Chrome music lab

september 2023

We werkten tijdens de lessen al enkele keren met de Chromebooks en maakten zelfs al een toets hierop. Dit vinden we eigenlijk wel best leuk! Deze week gingen we tijdens muzische aan de slag met het 'Chrome music lab'. Een leuke website waarbij je op allerlei soorten manieren je eigen muziek kan maken via de Chromebook. We kunnen hier thuis natuurlijk ook mee aan de slag. Klik maar op de link hiernaast: https://musiclab.chromeexperiments.com/

Veel plezier ermee!


Werken rond talenten - samenknap

september 2023

Het laatste talent dat we ontdekten was 'samenknap'. We speelden in verschillende groepjes een spel en ontdekten zo heel wat nieuwe informatie van elkaar. Een leuke afsluiter van de dag!


Start van het schooljaar

september 2023

Ik zit nu in het vijfde en ik vind het moeilijk te geloven maar het is gewoon zo.

Wij hebben al veel verschillende vakken gedaan, bv: Frans, rekenen, turnen, taal, spelling,w.o. en ik denk nog een paar andere.

We hebben een grote herhalingstoets van Frans gedaan van unité 1 tot unité 4 en we hebben een nieuw unité geleerd: unité 5.

Van rekenen hebben we al een toets gemaakt en we gaan bijna nog een toets van Frans doen.

We hebben ook een nieuwe turnmeester, meester Pieter, wij doen echt bijna altijd trefbal.

Bij taal hebben we het over Vincent van Gogh, dat is wel interessant vind ik.

Met spelling hebben we al de eerste twee woordpakketten gedaan en het viel best mee.

Met w.o. hebben we een nieuw boekje natuurlijk en dat heet met wie spreek ik dat is best een leuk thema.


Van Liv (5A)

september 2023

Vrijdag 1 september mochten we terug naar school.

De speelplaats is weer netjes op orde en de toiletten zijn klaar!

We kunnen terug voetballen op 2 velden!

Er staat een geknutselde boom onder de luifel!

Nadat de schoolfotograaf op bezoek kwam, hangen nu alle klasfoto's in die boom.

Ik vind de boom mooi.

 

Van Lars. (5B)


Werken rond talenten - beeldknap

september 2023

Deze week ontdekten we dat we allemaal erg 'beeldknap' zijn. We gingen aan de slag met verschillende materialen en kleuren om veren te maken. Door het knappe samenwerken, kwamen we tot een prachtig resultaat. We creëerden samen met de twee klassen mooie vleugels en dit zorgde voor leuke foto's. Kijken jullie mee in het fotoalbum? 


Meter/peter: zoektocht doorheen de school

september 2023

Samen met onze mete- en petekinderen van het derde gingen we op zoek naar de plekken van verschillende foto's. Zo leerden we ze elk lokaal en alle leerkrachten beter kennen. 

Het was een leuke namiddag!


Werken rond talenten - natuurknap

september 2023

Tijdens de eerste weken van het schooljaar werken we in het vijfde rond onze talenten. We leerden dat we 'knap' zijn op verschillende manieren. Om ons talent bij 'natuurknap' te ontdekken gingen we vrijdag naar het crossbos. Wat een fijne afsluiter van de eerste week!


Meter en peter met 3de lj.

september 2023

Op 1 september maakten we kennis met onze meter- en petekindjes uit het derde. Zij zijn nieuw op onze speelplaats, dus wij maken ze graag wegwijs. Binnenkort staan er nog allerlei leuke activiteiten gepland met hen, maar vandaag maakten we alvast kennis met elkaar. 

Meer foto's volgen nog in het fotoalbum.


Start schooljaar!